El nostre model educatiu
El nostre agrupament forma part de MEG (Minyons Escoltes i Guies), i per tant, seguim el mateix model d'educació que aquest proposa (El mètode escolta i guia).
Aquest mètode consisteix en que cada infant/jove esdevingui protagonista del seu propi creixement i de les accions que treballa en equip, amb la fi que es formi com a persones solidàries, compromeses i actives amb la nostra societat.
La nostra proposta educativa té l’objectiu que els escoltes i les guies siguin capaces de participar activament i críticament a la societat on viu, la qual pugui assumir les responsabilitats necessàries per ajudar a construir una societat més justa, solidària, igualitària i sostenible dels de tots els punts de vista.
A més a més, treballem per l’educació integral de la persona a partir de l’experiència viscuda i de la transmissió de valors com el respecte, la tolerància, el diàleg, la interculturalitat, la sostenibilitat.
Volem al mateix temps donar a conèixer l’entorn, el país, les seves característiques socials, culturals, històriques i que descobreixin quina és la manera de contribuir-hi.
Tots i totes els que anem al cau volem deixar aquest món una mica millor de com l’hem trobat.
Però... I com ho fem?
Els 5 dinamismes...
El petit grup
Treballar amb grups reduïts ens permet que cada noi i noia se senti acollit i valorat, pugui trobar el seu lloc, realitzi una funció concreta i aprengui a responsabilitzar-se de la tasca conjunta.
El diàleg, la confrontació d’opinions i el treball en equip porten a l’adquisició d’actituds de col·laboració, respecte, tolerància, valoració de la diversitat i comprensió.
Avantatges del Petit Grup:
-
Permet que cada participant prengui un paper actiu dins la unitat, tot assumint un rol i una responsabilitat, els càrrecs.
-
Facilita la gestió de la unitat, agilitzant la presa de decisions.
-
Els membres han de fer front als conflictes que sorgeixen dins la unitat i han de desenvolupar habilitats necessàries per arribar al consens.
-
Permet el treball en equip
-
Permet una convivència més intensa i continuada on s’estableixen relacions entre iguals.
-
Facilita l’establiment de lligams, la integració i que l’opinió de cadascú sigui escoltada.
El progrés personal
Cada infant i jove rep l’atenció personalitzada del seu educador/a amb un seguiment constant, mostrant de forma explícita la seva millora en la relació amb els altres i l’entorn, el domini de tècniques concretes, el canvi d’actituds, etc.
Cada nova responsabilitat i cada nova situació generen noves necessitats d’aprenentatge i dinamitzen el progrés.
Cal tindre en compte:
-
L’individu ha de ser conscient del seu creixement
-
Fomentar l’autonomia personal
-
Necessita d’espais de reflexió i autoavaluació perquè s’adonin dels progressos que han fet i puguin decidir cap on volen seguir.
-
L’acompanyament dels caps ha d’ajudar a que progressin envers els valors que marca el PE de l’agrupament i la llei escolta i guia.
-
L’acompanyament ha de permetre que progressin en tots els àmbits de la persona: físic, intel·lectual, social, emocional i afectiu.
El compromís
Fer explícit el compromís personal davant dels companys/es implica l’acceptació i integració plena al grup i l’assumpció personal dels valors de la llei escolta i guia.
Assumir un compromís davant del grup autoeduca la persona. Des de la seva entrada al grup, el noi o noia assumeix responsabilitats pròpies de la seva edat i d'acord amb les seves capacitats.
Cal treballar el compromís dia a dia:
-
Fent que l’individuo assumeixi i complexi les seves responsabilitats.
-
Vetllant perquè l’individu es comprometi en uns valors i que en sigui fidel tan a dintre com a fora del cau.
-
Ajudant a que l’individu vagi adquirint un compromís envers els altres.
-
Primer a nivell d’uniat, família i entorn més proper per arribar al compromís de millora de la societat.
-
Fent que els infants estableixin les seves normes de funcionament i organització i es comprometin a respectar-les.
-
Sent puntuals al cau i participant en totes les activitats.
El joc institucional
Aquest dinamisme potencia la persona com a protagonista i l’aprenentatge i pràctica del joc democràtic. El repartiment de les funcions, responsabilitats i àmbits de decisió en el gran grup habitua als participants a la presa de decisions de manera democràtica.
Tradicionalment, s’han creat unes institucions amb la finalitat que els participants s’habituïn a prendre decisions, a responsabilitzar-se’n i a donar-ne raons. Aprenen que abans de prendre una decisió que afecti a la col·lectivitat han d’escoltar l’opinió dels altres i el consell dels que tenen més experiència.
Es solien crear tres institucions corresponents als tres poders: legislatiu, executiu i jurídic.
Fraternitat universal
A partir de la descoberta de l’entorn més immediat, els nois i les noies arriben progressivament a conèixer, valorar i comprometre’s amb realitats d’abast més ampli. La descoberta d’una realitat concreta demana a la persona un compromís per realitzar un servei que ajudi a transformar-la.
L’educador/a vetlla perquè aquests elements - descoberta, compromís i servei- siguin els dinamitzadors del projecte de grup.
Com es treballa?
-
Proposant o encaminant la unitat a fer descobertes abans de tirar un projecte.
-
Amb una actitud per part de l’equip de caps encaminada a fer observar i descobrir als infants i joves les petites realitats que es van trobant cada dia.
-
Provocant que els projectes que es trien siguin, a més de per passar-ho bé, útils per a algú, amb esperit de servei.
-
Cal fer projectes al cau amb la finalitat de voler intervenir en el nostre entorn per transformar-lo, però per això, abans cal conèixer-lo.